Cum montezi corect un ventilator de baie cu timer

Cum montezi corect un ventilator de baie cu timer

In primul rand trebuie sa stii ca ventilatoarele cu temporizator (cu timer) se monteaza pe circuitul de lumina si sunt actionate de intrerupatorul respectiv.

Un astfel de ventilator cu timer este ideal pentru instalarea in baie, astfel incat de cate ori vei iesi din incapere si vei inchide intrerupatorul de la lumina, ventilatorul va continua sa functioneze un timp prestabilit intre 2 minute si 30 de minute, dupa care se va opri automat. In acest timp, ventilatorul va extrage umiditatea provenita de la dus, va indeparta mirosul neplacut, lasandu-ti o baie igienizata si aerisita. Astfel, vei evita aparitia si dezvoltarea mucegaiului care distruge peretii si mobilierul, dar care poate duce si la boli ale aparatului respirator.

Foarte important! Orice model de ventilator cu timer se conecteaza la reteaua de curent prin intermediul a trei fire: un fir care reprezinta nulul, al doilea fir care este faza care vine de la intrerupatorul de lumina si un al treilea fir care se trage direct din doza, aceasta este faza care nu trebuie intrerupta. Daca nu aveti posibilitatea sa trageti toate trei firele la locul de montaj al ventilatorului atunci va recomandam sa achizitonati un model simplu, fara timer. Sunt disponibile in stoc mai multe modele de ventilatoare cu timer, unele prevazute cu jaluzele automate (100 MAT, 125 MAT, 150 MAT) sau altele fara (100 DT, 125 DT, 150 DT).

Cum procedam ? In primul rand citeste cu atentie instructiunile de montaj in limba romana, din manualul ventilatorului, numit Pasaport.

Pasul 1

Cu ajutorul cheitei din plastic (seamana cu o surubelnita mica) pe care o gasesti in cutia ventilatorului, alaturi de instructiunile de montaj, seteaza-ti timpul de funtionare a ventilatorului (poti alege intre 2 minute si 30 minute). Estimativ, la jumatatea cursei ai un timp de functionare de circa 15 minute, iar la minim va functiona 2 minute. Dupa ce desfaci capacul frontal al ventilatorului, vei vedea o placuta electronica pe care se gaseste un potentiometru semireglabil. Introdu cheita acolo si rasuceste-o in sensul acelor de ceasornic (creste perioada de temporizare) sau invers (scade perioada). Poti face acest reglaj si cu varful unei surubelnite subtiri. Atentie, reglajul nu se face sub tensiune!

Pasul 2

Pregateste gaura din peretele in care vei monta ventilatorul si asigura-te ca acesta intra fara sa fie fortat. Dupa ce intrerupi curentul, leaga-l la circuitul de lumina . Tine cont ca pentru montarea unui ventilator cu timer, este necesar ca la regleta de montaj sa ajunga trei cabluri de alimentare: faza care este intrerupta de comutatorul de la iluminat, nulul si inca o faza continua, trasa direct din doza. Ventilatorul cu timer nu va functiona daca va fi alimentat doar in doua fire.

Pasul 3

Fixeaza corect ventilatorul in perete in asa fel incat acesta sa nu aibe nici un fel de joc. Daca montajul a fost efectuat corect, la pornire nu vei auzi zgomote neplacute de la trepidatii. In felul acesta ii poti conferi o viata mai lunga motorului.

Pasul 4

Monteaza la loc capacul frontal al ventilatorului si fa-i proba! Aprinde lumina la baie, ventilatorul va porni. Lasa-l 2-3 minute si opreste lumina. Ventilatorul va continua sa functioneze perioada pe care ai setat-o anterior, dupa care se va opri. Daca ti se pare ca functioneaza mai mult sau mai putin timp decat ti-ai propus, atunci intrerupe curentul si modifica setarile timerului (folosind aceeasi cheita din plastic).

Pentru baie, cel mai bine este sa montati un ventilator prevazut cu timer si jaluzele (modelul 100 MAT). Spatiul va fi protejat de curent, in plus, jaluzelele impiedica orice miros neplacut de pe coloana sa patrunda in baia ta!

Atentie! montarea si demontarea ventilatorului se face numai dupa intreruperea tensiunii de alimentare.

Echipa noastra te va induma sa iti gasesti ventilatorul potrivit nevoilor tale si ale intregii familii.