O ventilatie adecvata in bucatarie

O ventilatie adecvata in bucatarie

Stiati ca aerul din interior este de obicei mai mult poluat decat aerul din exterior, iar majoritatea expunerii noastre la poluantii de mediu are loc in interior? Ups! Hota nu este suficienta! Atunci cand ne gandim la ventilatia bucatariei, ne gandim la eliminarea fumului, a aburului, a grasimii si a mirosurilor. Este adevarat ca o bucatarie ventilata corespunzator le atenueaza, dar exista un rol si mai important pe care il joaca ventilatia: imbunatateste calitatea aerului din interior! Bucataria este inima casei tale. Aici, petreceti zilnic cateva ore impreuna cu familia. Din pacate insa, este, de asemenea, principala sursa de poluare in casa dumneavoastra. De ce? Gatitul provoaca aparitia de grasime, aburi, mirosuri si alti poluanti care se raspandesc in toata casa ta.

Iata 8 beneficii ale unei ventilati adecvate a bucatariei:

  • Previne intoxicatia cu monoxid de carbon;
  • Reduce la minim acumularea mirosurilor si grasimii de gatit in perdele, jaluzele, pereti;
  • Scade circulatia sporilor si a polenului din plantele casnice care pot duce la aparitia alergiilor;
  • Previne deteriorarea finisajelor mobilierului;
  • Indeparteaza excesul de caldura datorat gatitului;
  • Curatenia se va face mai usor fara a mai folosi in exces produse chimice de uz casnic in bucataria ta;
  • Ajuta la reducerea mucegaiului si bacteriilor care se acumuleaza pe blaturi, in zonele de gatit dar si pe pereti si tavan

Cateva sfaturi pentru proiectarea unui sistem de ventilatie de bucatarie care sa dea rezultate bune, dar care sa se potriveasca si cu designul bucatariei:

  • Montati o hota eficienta deasupra aragazului si conectati-o cu o tubulatura flexibila din aluminiu tip Flex-Al catre exterior. Acoperiti gaura din perete cu o flansa din plastic tip FK, F sau FM care au rol de fixare dar si decorativ. Montati la exterior o grila anti-ploaie (MV 102 sau MV 122) sau jaluzele gravitationale (MV 100 VJ/MV 120 VJ)
  • Pentru o tubulatura de evacuare mai lunga de 1,5 metri se poate monta un ventilator suplimentar in tubulatura hotei (exemplu modelul VKO1)
  • In afara de hota, montati in peretele care da spre exterior un ventilator suficient de puternic care sa va evacueze fumul, aburul si mirosurile direct in afara. De preferat modelul din gama MA 125 sau 150 care are jaluzele automate si acopera gaura din perete atunci cand ventilatorul nu functioneaza. Daca nu puteti folosi peretele pentru montajul ventilatorului, atunci se poate face ventilatia si prin fereastra, cu modelele MAO1 sau VVR, special concepute pentru montajul in geam.

Incearca si tu! Impreuna cu familia dumneavoastra veti respira un aer curat dupa cina, si va veti simti mult mai confortabil!